Scroll to top

Relatiedag
West NL
11-02-19

Datum:
11 februari 2019

Locatie:
Alfreds
Cornelis Geellaan 43
2406 JE Alphen a/d Rijn

Relatiedag West Nederland in teken van een Leven Lang Ontwikkelen

Ben je actief in de techniek? Dan ligt je toekomst in een leven lang ontwikkelen. Met deze visie voor ogen kwamen op 11 februari meer dan 80 vertegenwoordigers van opleidingsfondsen, scholen, sociale partners, overheden en andere aan de technische arbeidsmarkt gerelateerde organisaties naar de Relatiedag West Nederland in Alphen aan den Rijn. De energieke uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën over de manieren waarop in bedrijven een leven lang ontwikkelen vorm kan worden gegeven, maakte de Relatiedag tot een succes.

De Relatiedag West Nederland werd georganiseerd door A+O Metalektro, OOM en OTIB en stond open voor iedereen die in de technische branches effectief met een leven lang ontwikkelen aan de slag wil gaan.

Samen leren en innoveren

Bij de start van de bijeenkomst voerde OOM-directeur Erik Yperlaan de deelnemers terug naar de ontstaansgeschiedenis van de opleidings- en opleidingsfondsen. Inspelend op de innovaties in de techniek en de arbeidsmarkt hebben de technische fondsen zich sinds de jaren ’80 flink ontwikkeld. Het stimuleren van de scholing van vakmensen staat echter ook in 2019 onverminderd centraal. De doorlopende aandacht voor permanente ontwikkeling vraagt volgens Yperlaan nadrukkelijk om samenwerking tussen de fondsen en met iedereen die in de techniek actief is: “Door elkaar te inspireren, leren we ook samen te innoveren. En dat is precies waar ook deze Relatiedag voor bedoeld is.”

Ontwikkelen houd je scherp

Gastspreker Erik Scherder spitste het belang van een leven lang ontwikkelen toe op de mentale  gezondheid van de (vak)mens. Door jezelf voortdurend fysiek en mentaal uit te dagen, slaag je erin je brein in topconditie te brengen én te houden. Omdat het brein essentieel is om je werk zowel nu als op de langere termijn met plezier te kunnen doen, is het volgens de neuropsycholoog logisch om de conditie van je brein uiterst serieus te nemen. Een half uur per dag matig intensief bewegen (fietsen, rennen, traplopen) in combinatie met een actief gebruik van je hersenen  – “het op eigen kracht inparkeren van je auto daagt je hersenen hierbij al veel meer uit dan het afgaan op sensoren” –  is volgens de hoogleraar al voldoende om duurzaam fit door het leven te gaan. Werkgevers doen er volgens Scherder dan ook goed aan om te werken aan een uitdagende leercultuur. “Dit betekent enerzijds dat je je vakmensen veel ruimte voor ontwikkeling biedt. En anderzijds dat je je vakmensen voortdurend doordringt van het wederzijdse belang van een leven lang ontwikkelen. Permanente ontwikkeling levert namelijk altijd win-winsituaties op.”

Inspirerende subsessies

De deelnemers vonden op de Relatiedag in Alphen ook veel inspiratie in elkaar. Zo leverden presentaties en discussies in verschillende subsessies interessante inzichten op over onderwerpen als hybride vakdocenten, werkplekleren en het OOM/OTIB-project DWSRA. Ook konden de deelnemers zich laten bijpraten over het Masterplan Mei Zuid-Holland en kennis nemen van het succesvolle regionale actieplan Leve(n) lang Gelders Vakmanschap. Ten slotte gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over hun persoonlijke initiatieven en ervaringen, zowel op het gebied van een leven lang ontwikkelen als op het gebied van de instroom van nieuwe vakmensen in het onderwijs en het bedrijfsleven. Hierbij kwamen zij onder meer te spreken over het stimuleren van incompanycursussen en een ‘Tindernetwerk’ voor werkgevers en werkzoekenden. Maar ook over het aantrekkelijk houden van de technische branches door het aanbieden van flexibele werktijden, meer maatschappelijk verantwoord te ondernemen en het in je bedrijf opnemen van complete ROC-opleidingen. Het spiegelen en verbinden van mogelijkheden en initiatieven maakte de Relatiedag tot een geslaagde dag.

Relatiedagen

De Relatiedag West Nederland was de derde en laatste Relatiedag 2018-2019 in een reeks van drie. Op 12 november 2018 vond in Zwolle de Relatiedag Noord & Oost Nederland plaats. Deze dag werd op 10 december in Eindhoven gevolgd door de Relatiedag Zuid Nederland. Op basis van de evaluaties bezien A+O, OOM en OTIB binnenkort de opzet voor een nieuwe reeks Relatiedagen.